Sæsonen for at sanke er skudt i gang og du kan lige nu finde flere skatte i naturen, som du kan spise og bruge i madlavningen. At sanke betyder “at samle”. Når man samler spiselige ingredienser i naturen, hedder det at sanke.
Vi fornemmer at flere søger svar i vores natur og endda finder mad/råvarer til brug i madlavningen. Vi har de sidste 10 år haft glæde af at tilbyde plakater med spiselige blomster, planter, svampe, tang m.m der er at finde i vores natur. Vi følger den glædelige udvikling. Moder jord vil os det bedste.
Vil du gerne guides i at forvandle vilde råvarer til lækre retter? Hvordan du sanker bæredygtigt og med respekt for naturen? Så kan vi varmt anbefale bogen 'Sanke Snilde' 👇👇👇
At sanke går langt tilbage i vores historie, og har været en nødvendighed for at overleve gennem årtusinder. I dag er sanke blevet populært som en bæredygtig og sund måde at skaffe mad på, samt en måde at få en forbindelsen til naturen. Flere søger efter mad i skove, enge og kystområder.
Har du brug for en “guidet illustration” når du sanker? Eller inspiration til, hvad du skal lede efter i naturen? Eller har du svært ved at huske alle planternes navne? Så kan vi varmt anbefale alle vores flotte naturplakater. De findes både i A2 og A4. A4 er en god størrelse at have med på gåtur, de er nemme at laminere, så de er mere modstandsdygtige for fugtigt vejr.
Det kræver dog lidt viden på området, da det er utrolig vigtigt at kunne identificere giftige planter.
Disse plakater er derfor vigtigt at nærstudere inden afgang 👇


Vigtige sankeregler:
- Pluk aldrig fredet planter og bær
- Pluk aldrig planter, du ikke kender - de kan være giftige
- Pluk kun en lille del af planten, og gør det forsigtigt, så den kan vokse videre.
- Pluk aldrig, hvor der er sprøjtet, eller steder med biltrafik.
- Pluk aldrig mere, end du kan spise.
- Vær opmærksom på velbesøgte hundeluftesteder - pluk det, der er en meter over jorden.
- Du må plukke, hvad du kan have i en bærpose.
Tag børnene eller en god ven med under armen, og ud i den dejlige danske natur. Det er både hyggeligt og giver en masse god energi… Vidste du at det faktisk er muligt at sanke året rundt? Vi har samlet en oversigt, som vises nederst 👇, over hvilke planter, der kan sankes i årets sæsoner.
Det er også muligt at få en A4 Evighedskalender med sanketips, der passer til alle 12 måneder. Her kan der noters fødselsdage og andre mærkedage. Hver kalenderside har motiver og illustrationer af flotte ting fra naturen. De er flot illustreret af Kirsten Tind, Susanne Weitemeyer, Birthe Koustrup og Værket Flora Danica.

Inden du går ud og sanker, er det en god idé at læse og følge disse gode og vigtige råd fra Danmarks Naturfredningsforening:
"Naturoplevelser er tilgængelige for alle, uanset om du er på offentlige eller private områder. Fra solopgang til solnedgang er det tilladt at færdes i naturen og indsamle urter, bær, frugt, svampe og blomster til personlig brug. På private områder er det dog vigtigt at respektere ejerens rettigheder. Du kan kun indsamle fra områder ved veje og stier, medmindre andet er aftalt med ejeren. Denne balance mellem adgang til naturen og respekt for privat egendom sikrer, at alle kan nyde godt af naturens goder på en ansvarlig måde."
Kilde: Danmarks Naturfredningsforening.
Har du lyst til at læse mere om sanketips og hvordan du kan bruge råvarerne du sanker, så kan vi varmt anbefale denne bog 'Sankesnilde - Vild mad hver dag' af Stephanie Straube Alemanno.


Oversigt over hvilke planter, der kan sankes i årets sæsoner:
Husk at planternes præcise fremkomst afhænger af vejret og de lokale forhold...
Vinter
December, Januar & Februar:
- Fuglegræs
- Løgkarse
- Ramsløg
- Skovsyre
- Vandkarse
Forår
Marts, April & Maj:
- Blæretang
- Bellis
- Fuglegræs
- Bøg
- Bøgblade
- Cikorie
- Fuglegræs
- Katost
- Løgkarse
- Mælkebøtte
- Ramsløg
- Skovmærke
- Skovsyre
- Skvalderkål
- Sankthansurt
- Stor nælde
- Strandbede
- Vandkarse
- Vandmynte
- Vild Kørvel
Mælkebøtten kan eksempelvis bruges i en salat. Det er dog vigtigt kun at plukke de nye blade, så blomsten bliver stående til bierne.
Sommer
Juni, Juli & August:
- Blæretang
- Bellis
- Fuglegræs
- Bøg
- Bøgblade
- Cikorie
- Fuglegræs
- Gran
- Hybenrose
- Hedelyng
- Kornblomst
- Katost
- Løgkarse
- Ramsløg
- Røllike
- Skovmærke
- Skovsyre
- Skvalderkål
- Sankthansurt
- Stor nælde
- Strandbede
- Vandkarse
- Vandmynte
- Vild Kørvel
Efterår
September, Oktober & November:
- Bellis
- Fuglegræs
- Cikorie
- Fuglegræs
- Hybenrose
- Hedelyng
- Løgkarse
- Røllike
- Skovmærke
- Skovsyre
- Skvalderkål
- Sankthansurt
- Stor nælde
- Strandbede
- Vandkarse
Er du bekymret eller det mindste i tvivl, så kontakt Giftlinjen på 82 12 12 12.